20è Festival Internacional de Pallassos. Memorial Charlie Rivel

Share:

Cornellà celebra enguany els 40 anys del Festival Internacional de Pallassos amb una edició especial.

Del 19 al 27 d’octubre es podran veure un total de 70 espectacles, a 20 espais diferents de Cornellà, realitzats per més de 85 artistes i 47 companyies d’arreu del món. Gaudirem de 14 propostes internacionals vingudes principalment de França, Canadà, Estats Units, Alemanya, Itàlia, Argentina, Escòcia i Austràlia, 22 propostes de Catalunya i 11 de la resta de l’estat espanyol, de les quals 22 seran de pallasses.

La direcció artística d’aquesta edició del festival va a càrrec d’Alapista! amb Jordi Juanet (Boni) i Silvia Compte Bustos, amb una gran trajectòria al món del circ i la gestió de festivals.

Enguany el certamen celebra els seus primers 40 anys de vida i la seva 20a edició. La primera edició es va celebrar l’any 1984, ideada per Laureà Palmer que, juntament amb Carles Navales i Ignasi Riera, van aconseguir tirar endavant el projecte amb un cartell espectacular amb artistes de la talla de Dimitri, Jango Edwards, Johnny Melville, Tortell Poltrona, germans Colombaioni i Marcel Gros, entre molts d’altres.

Quaranta anys després, el festival ha esdevingut un dels més importants del gènere a escala mundial i ara està de celebració amb una programació oberta a la ciutat i al món, per continuar rient i fent emocionar al públic amb les pallasses i pallassos arribats d’arreu, fent especial èmfasi als pioners d’aquest gran esdeveniment.

El festival està organitzat per l’Ajuntament de Cornellà i és una aposta clara per impulsar la cultura, i en aquest cas, per promoure i posar en valor el món del pallasso, que ja s’ha convertit en un tret d’identitat de la ciutat.

El Festival Internacional de Pallassos de Cornellà-Memorial Charlie Rivel anuncia una part de la seva programació i ja ha posat a la venda alguns dels espectacles, entre els que trobem l’espectacle “70 años” per a celebrar els setanta anys damunt dels escenaris d’un dels nostres grans referents, Leo Bassi (que es podrà veure el dissabte 26 d’octubre); “Què bèstia!” del ja més que reconegut per tots Tortell Poltrona, que es podrà veure el diumenge 20 d’octubre; i les Gales Alapista! que tindran lloc a la gran carpa, epicentre del festival, els dies 23, 24, 25, 26 i 27 d’octubre. Tant Tortell Poltrona com Leo Bassi, ja varen participar en la primera edició del festival l’any 1984 i ja són dues de les grans figures més destacades del món del pallasso.

Les Gales Alapista! tindran lloc a la Gran Carpa del festival per presentar una gala única, un espectacle pera tots els públics amb una selecció́ d’artistes d’aquí́ i de fora, d’estils ben diferents. En aquesta edició́ la Gala estarà̀ conduïda pel pallasso «El Gran Dimitri», acompanyat amb la música imprevisible de les B.O.B.A.S. Aquests artistes aniran acompanyats d’altres com Cristi Garbo amb “Olivia”, Julot i el seu vertiginós numero de perxa oscil·lant, la màgia còmica del duo Strange Comedy i la octava i novena generació́ dels pallassos tradicionals Los Rivelinos, seran els encarregats de fer-nos riure, emocionar-nos i deixar-nos un somriure d’orella a orella!.

Enguany el cartell del festival ha estat creat per l’il·lustrador de Cornellà establert a Madrid, José Antonio Roda (www.joseantonioroda.com), amb una llarga trajectòria en l’àmbit de la publicitat, la il·lustració i el branding. Crea imatges que desperten alegria i simpatia, i que tothom les pot relacionar i entendre. Ha treballat per a Google, The Guardian, Ajuntament de Barcelona, Ministerio de Cultura y Deporte i Forbes, entre molts altres.

El festival és un certamen que ja forma part de l’imaginari de la ciutat i és a l’ADN de moltes generacions de ciutadans i ciutadanes de Cornellà de Llobregat. És una cita que arriba cada dos anys i que la gent ja espera amb molta il·lusió perquè s’omple la ciutat de la màgia dels pallassos i les pallasses, posant en valor la figura del clown des de les seves múltiples facetes i talents.

Amb el seu art, són capaços de deixar una petjada inesborrable i de transformar la realitat a través de l’humor i el riure lliure, tendre, inspirador i sempre reivindicatiu.

El festival va néixer per homenatjar el pallasso català Charlie Rivel i fer de Cornellà la ciutat dels pallassos i les pallasses, amb l’objectiu de fer d’aquesta disciplina cultural una eina d’integració i cohesió social, apropant els espectacles a tots els ciutadans i ciutadanes amb actuacions a la carpa principal, però també a les escoles, a les residències de gent gran, als teatres i als espais públics.

Una línia de treball que l’Ajuntament de Cornellà manté edició rere edició, apostant per un gran nombre d’espectacles gratuïts per posar la cultura a l’abast de tothom, contribuint així al seu enriquiment cultural, a l’accés al lleure de qualitat i despertant el seu esperit crític en comptar amb espectacles de tot tipus, des dels pallassos de circ tradicional fins als muntatges més innovadors i experimentals, com els que qüestionen la nostra societat passant per les actuacions al carrer. Enguany el festival rebrà companyies d’aquí i d’arreu del món, i la ciutat serà conquerida pels reis de la comicitat.

Contact
Correu electrònic
cultura@aj-cornella.cat
Telèfon
933770212
Nom de l'empresa organitzadora
Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Data de celebració
Del 19 al 27 d'octubre
Any de celebració
2024
Horari

Veure programació

Població
Cornellà de Llobregat
Adreça on té lloc l'activitat
Diferents espais de Cornellà de Llobregat - 08940
Preu

Veure programació

Cal fer reserva previa
És recomanable